Beneficiile Yoga – Punctul de vedere creștin

Beneficiul yoga este dublu – creșterea sănătății și unificarea spiritului cu trupul. Aceasta se realizează prin utilizarea mai multor aspecte diferite, dar în principal prin combinarea Asanas, sau posturi, și practici de respirație/meditație.

Acest lucru ridică multe întrebări în comunitatea creștină. În cercetările mele pentru acest articol, am fost foarte surprins de punctul de vedere al apologeților creștini și de părerea lor despre yoga și practica acesteia. Am ezitat să scriu acest articol din cauza acestui punct de vedere. Cu toate acestea, consider că această întrebare și poziția comunității creștine justifică o reflecție pe această temă.

Yoga are o istorie care datează de peste cinci mii de ani, de la începutul civilizației umane. Se știe foarte puțin despre Yoga. se crede că aceasta își are originea în Mehrgarh, o așezare neolitică din ceea ce este astăzi Afganistanul. Cercetătorii cred că s-a dezvoltat din șamanismul din epoca de piatră. În această perioadă timpurie a începuturilor civilizației, Yoga a fost o resursă comunitară, datorită încercărilor sale de a determina ordinea cosmică prin viziunea interioară și de a o aplica în viața de zi cu zi. În anii următori, yoga a evoluat într-un dialog interior prin care yoghinii au căutat să-și dezvolte propria mântuire și iluminare.

Dovezile arheologice ale existenței yoga au apărut pentru prima dată în sigiliile de piatră excavate din Valea Indusului. Acestea înfățișau figuri în multe Asanas, sau posturi yoghine, și plasau oficial Yoga în perioada de timp de aproximativ 3000 î.Hr. De o importanță și mai mare, ele au legat, de asemenea, Yoga de marea civilizație Indus-Sarasvati, o perioadă de timp considerată modernă și eficientă.

Din civilizația Indus-Sarasvati au provenit textele antice cunoscute sub numele de Vedas, cele mai vechi scrieri din lume. Vedele sunt o colecție de imnuri care laudă o putere superioară și conțin cea mai veche istorie înregistrată a învățăturilor Yoga. Vedele cereau practicantului să transceadă limitările umane și să atingă un plan spiritual superior. În anii următori, au fost scrise texte cunoscute sub numele de Brahmanas pentru a explica ritualurile și imnurile din Vede. Au urmat textele Aranyakas, care descriau practica yoghinilor care trăiau în izolare în pădure. Acest lucru a dus la începutul tradiției medicale din India, cunoscută sub numele de Ayurveda. Per total, Yoga s-a transformat într-o practică de sănătate, armonie a spiritului și un mod de viață.

Punctul de vedere creștin este astfel – dacă cineva își deschide mintea pentru o gândire mai clară și o viziune interioară, își deschide spiritul pentru posedare demonică. Se consideră că practica Yoga se învecinează cu ocultismul și că deschiderea minții și a spiritului în beneficiul yoga este atât periculoasă, cât și contrară la tot ceea ce propovăduiește creștinismul. Creștinii cred că studierea yoga este asemănătoare cu practicarea hinduismului și că nu se poate separa filosofia hinduismului de convingerile lor creștine, indiferent de beneficiile yoga pentru sănătate.

În calitate de budist practicant, nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Pentru mine, acest lucru miroase a viziune în tunel și a îngustime de minte. Se așteaptă ca un creștin să își deschidă inima și mintea față de Isus și să cedeze spiritului Domnului. Se așteaptă de la ei să se bazeze pe o credință oarbă și să accepte cuvântul lui Dumnezeu ca fiind singurul adevăr din lume. O persoană care gândește ar găsi acest lucru ipocrit, pentru că, pe de o parte, creștinii predică că Yoga trebuie evitată, deoarece deschiderea minții pentru o viziune mai clară încurajează posibilitatea posedării demonice, dar, pe de altă parte, predică că cineva trebuie să își deschidă mintea și inima pentru a-L accepta pe Isus în viața lor. Deschiderea inimii și a minții cuiva este exact acest lucru – fie că este vorba de a privi în sine, fie că este vorba de a-l accepta pe Isus în viața lor. Dacă, așa cum propovăduiesc creștinii, suntem deschiși la posedare demonică dacă privim în interiorul nostru și deschidem mintea la toate posibilitățile, atunci cum putem să ne deschidem în siguranță inima la conceptul de creștinism? Există un gardian care ia această decizie atunci când facem acest lucru și care determină ce cale vom urma? Eu cred că nu…

Ca să știți, am fost crescut într-o familie creștină. Tatăl meu era diacon al unei mici biserici baptiste din comunitatea agricolă în care locuiam. Mama mea, care ne-a învățat pe noi, copiii, să punem totul la îndoială, s-a mutat de la comunitatea baptistă la bisericile Adunării lui Dumnezeu și a fost ostracizată de tatăl meu. Cred că, până în ziua morții, i-a purtat pică tatălui meu pentru această îngustime de vederi. Viața este o chestiune de alegere, iar mama mea credea că nu suntem obligați să acționăm sub iluzia unei credințe oarbe, ci să facem ceea ce este corect pentru noi ca individ. Și acesta este motivul pentru care merg pe Calea nobilă cu opt falduri. Este pur și simplu o chestiune de alegere și de a pune sub semnul întrebării totul în acest univers.

Cred că practicarea yoga este un lucru bun. Ea ne oferă mari beneficii pentru sănătate, o viziune mai clară și armonie în sufletele noastre. Și în ziua de azi, ce altceva mai există? Fie că suntem creștini, musulmani sau budiști, nu trebuie să nu respectăm sentimentele și gândurile celorlalți, drepturile lor de a practica așa cum doresc sau să încercăm să le băgăm opiniile noastre pe gât altora. A trăi în armonie este exact asta…

Leave a Comment