RESPIRAȚIE REA

Cauzele respirației urât mirositoare ?

Respirația urât mirositoare este o problemă de sănătate comună care afectează în mod grav activitățile zilnice ale multor persoane. Mirosul ofensiv din gură este neplăcut pentru cei care intră în contact apropiat cu cei care respiră urât. Problema va fi dublată de traume psihologice care duc la depresie. Cei care suferă de această problemă vor fi izolați de societate. Acest lucru poate duce chiar la disonanțe conjugale.

La propriu, toate ființele umane sunt rău-respiratori. Cavitatea bucală conține milioane de bacterii anaerobe, cum ar fi fusobacterium și actinomyces, care acționează asupra proteinelor din materialele alimentare și le putrezește. Acest proces are ca rezultat formarea de gaze ofensatoare precum hidrogenul sulfurat, metil mescaptan, cadaverină, skatol, putrezină etc., care provoacă mirosuri neplăcute. Dacă igiena orală nu este menținută în mod corespunzător toți vor suferi de respirație urât mirositoare. Cei mai mulți dintre noi controlează acest lucru prin periaj regulat, curățarea limbii și gargară. Chiar și după menținerea curățeniei în gură, unele persoane suferă de miros ofensiv din diverse cauze care trebuie diagnosticate și tratate corespunzător.

Câteva cauze comune ale respirației urât mirositoare.

1) Igiena orală precară:

Dacă igiena orală nu este menținută corespunzător, gura devine sediul a milioane de bacterii care produc gaze ofensatoare prin degradarea resturilor alimentare. Respirația urât mirositoare este severă la cei care nu se spală pe dinți în mod regulat și nu își curăță gura după fiecare mâncare. Gustările luate între mese pot produce, de asemenea, respirație urât mirositoare din cauza curățării necorespunzătoare.
Respirația urât mirositoare este frecventă la aproape toți oamenii dimineața la trezire. În timpul somnului există o producție mai mică de salivă .Saliva are unele proprietăți antibacteriene care ajută la menținerea gurii curate. Saliva conține molecule de oxigen care sunt necesare pentru a face cavitatea bucală aerobă. Prin urmare, reducerea cantității de salivă în timpul somnului creează condiții favorabile pentru bacteriile anaerobe.

2) Obiceiurile alimentare:

Principala cauză a mirosului urât se datorează degradării proteinelor de către bacterii și, prin urmare, toate produsele alimentare bogate în proteine favorizează respirația urât mirositoare. Carnea,peștele,produsele lactate,ouăle,prăjiturile,nucile,perele și ect pot provoca respirația urât mirositoare. Unele articole alimentare pot produce un anumit tip de miros care poate fi neplăcut. Ceapa crudă poate produce un miros neplăcut tipic. Se spune că un măr pe zi ține doctorul departe, o ceapă crudă pe zi ține pe toată lumea departe. Consumul de arahide poate produce, de asemenea, miros urât. Cu toate acestea, dacă se face o curățare adecvată, mirosul poate fi redus, indiferent de natura alimentelor. Neregularitatea momentului în care se mănâncă poate produce și ea respirație urât mirositoare. Articolele alimentare mici luate între mese pot produce, de asemenea, miros urât.

3) Biofilm:

Pe limbă și pe mucoasa bucală se formează un strat subțire și lipicios numit biofilm. Acest strat este gros pe fața posterioară a limbii, unde se văd milioane de bacterii gram negative .Stratul gros de pe limbă este întotdeauna asociat cu respirația urât mirositoare. Chiar și un biofilm subțire poate crea condiții anaerobe favorabile pentru proliferarea bacteriilor.

4) Caria dentară:

Acesta este un proces distructiv care provoacă decalcificare cu distrugerea smalțului și a dentinei, ceea ce duce la cavitația dintelui. Acestea sunt produse în principal de lactobacili . În interiorul acestor cavități se depun particule de alimente care sunt putrezite de către bacteriile anaerobe producând miros urât. Periajul normal nu va îndepărta cu ușurință resturile alimentare și, prin urmare, acestea sunt putrezite complet. Cariile sunt frecvente la copiii care merg la școală și la cei care nu mențin o igienă orală corespunzătoare .Deficiența de calciu și vitamine poate predispune, de asemenea, la carii.

5) Gingivita:

Gingia este o membrană mucoasă cu țesut conjunctiv de susținere care acoperă marginile maxilarului care poartă dinții .Funcția principală a gingiei este de protecție .Gingivita este inflamația gingiei .Din diferite cauze țesutul gingival se infectează ducând la umflături,durere și secreții. Dacă starea se agravează, infecția se extinde spre zona peridontală, ducând la o secreție continuă numită pirozis. Uneori, infecția se extinde în profunzime, producând un abces alveolar cu secreție de puroi. Infecția poate ajunge chiar și la os, provocând osteomielită.Toate aceste afecțiuni pot produce un miros ofensiv.

6) Retragerea gingiilor:

Atunci când gingiile se retrag de la dinți se creează un spațiu care va găzdui particule de alimente și va cauza respirație urât mirositoare.

7) Depuneri de plăci dentare și tartru; Plăcile și tartrul se depun în principal în spațiile dintre dinți și gingie. Acest lucru va oferi adăpost pentru resturile alimentare și bacteriile care cauzează respirația urât mirositoare.

8) Leziuni ulcerative& acoperiri:

Aproape toate leziunile ulcerative ale gurii sunt asociate cu respirația urât mirositoare. Aceste leziuni pot fi cauzate de bacterii,virusuri,alergii alimentare sau din cauza unor tulburări autoimune. Ulcerul aptic este cel mai frecvent printre leziunile ulcerative. Altele sunt herpesul,infecțiile fungice,angina lui Vîntu,mononucleoza infecțioasă,scarlatina,difteria,reacțiile medicamentoase și ect. Ulcerele canceroase produc o respirație urât mirositoare severă. Toate infecțiile fungice produc un înveliș alb(candidoză). Leucoplazia este o pată albă și groasă pe membrana mucoasă a gurii și limbii. Este considerată ca fiind o afecțiune precanceroasă. Respirația urât mirositoare este asociată cu aceste afecțiuni.

9) Boli ale glandelor salivare:

Saliva este foarte utilă pentru a furniza oxigen tuturor părților cavității bucale. Chiar și o peliculă subțire de acoperire numită biofilm poate asigura o stare anaerobă în gură. Saliva poate umezi aceste straturi și poate face o condiție aerobă care este nefavorabilă pentru bacterii .orice condiție care reduce producția de salivă poate crește activitatea bacteriană. Uneori, canalul salivar este obstrucționat de pietre sau tumori.Cancerul glandei salivare este asociat cu mirosul ofensiv. În cazul parotitei supurative, discheta purulentă în gură provoacă respirația urât mirositoare.

10) Amigdalita:

Amigdalele sunt o pereche de țesuturi limfoide situate în peretele lateral al orofaringelui. Inflamația amigdalei se numește amigdalită. Respirația urât mirositoare se întâlnește atât în amigdalita acută, cât și în cea cronică. Chingita sau abcesul periamigdalian pot produce, de asemenea, respirație urât mirositoare.

11) Plăcile amigdaliene și lichidul amigdalian:

Dacă respirația urât mirositoare persistă chiar și după menținerea unei igiene orale corespunzătoare există posibilitatea acestei afecțiuni. Lichidul seros secretat din pliurile amigdalelor este foarte ofensiv. Unii pacienți se plâng de faptul că le ies din gât niște materiale brânzoase; care sunt foarte ofensatoare prin natura lor. Acestea se formează în interiorul criptelor amigdaliene care conțin mii de bacteriie. În astfel de condiții amigdalectomia oferă o ușurare notabilă a respirației urât mirositoare.

12) Faringita& abcesul faringian:

Faringele este un tub fibromuscular care formează partea superioară a tractului digestiv & respirator. Inflamația faringelui se numește faringită, cauzată în principal de bacterii și viruși. Respirația urât mirositoare este prezentă în faringită împreună cu alte semne precum tusea și iritarea gâtului. Abcesele din peretele faringelui pot produce, de asemenea, o scurgere ofensivă de puroi în gât.

13) Proteza dentară:

Utilizatorii de proteze dentare se pot plânge de mirosul urât din cauza depunerii de resturi alimentare mici între ele. Periajul adecvat poate să nu fie posibil la utilizatorii de proteze dentare, în special la cei cu proteze fixe.

14) Tutun:

Mestecatul tutunului este asociat cu respirația urât mirositoare. Mirosul de tutun în sine este neplăcut pentru ceilalți. Tutunul poate irita membrana mucoasă și poate provoca ulcere și acoperiri. Gingivita și pirozisul sunt frecvente la cei care mestecă tutun. Tartrul se depune pe dinți mai ales lângă gingii. Cei care mestecă tutun fac aciditate gastrică cu eructații. Toate acestea provoacă miros ofensiv.

15) Fumatul:

Fumătorii au întotdeauna miros urât. De asemenea, poate produce leziuni la nivelul gurii și plămânilor, cauzând respirație urât mirositoare. fumatul crește dioxidul de carbon în cavitatea bucală și reduce nivelul de oxigen,provocând o condiție favorabilă pentru bacterii. Fumatul redă pofta de mâncare & setea, prin urmare, boala acidă peptică este frecventă la fumătorii în lanț.

16) Leziuni la nivelul nasului & urechii:

Respirația urât mirositoare se întâlnește ocazional în sinuzită(infecție a sinusurilor para-nazale). În cazul scurgerilor post nazale respirația urât mirositoare este frecventă din cauza prezenței proteinelor în secreții. Aceste proteine sunt degradate de către bacterii. Infecția din urechea medie cu evacuarea de puroi în gât prin trompa lui Eustachio (pasaj de la urechea medie la gât) poate provoca, de asemenea, miros ofensiv. Rinita cronică (infecția membranei mucoase a nasului) și corpurile forate din nas pot produce, de asemenea, mirosuri neplăcute în aerul expirat.

17) Diabetul zaharat:

În mare parte toți pacienții diabetici suferă de respirație urât mirositoare. Limba acoperită, ulcerele &i acoperiri în gură ,nivelul crescut de zahăr în țesuturi ect sunt responsabile de respirația urât mirositoare. creșterea bacteriilor la pacientul diabetic este foarte rapidă față de indivizii non-diabetici.

18) Febra:

Respirația urât mirositoare este comună în aproape toate febrele. Chiar și o febră acută poate produce respirație urât mirositoare. Respirația urât mirositoare severă este observată în tifos .Alte boli infecțioase precum tuberculoza, SIDA ect produc miros urât.

19) Postul și deshidratarea:

Gura uscată favorizează activitatea bacteriană. Așadar, orice afecțiune care produce uscăciune în gură face ca respirația să fie ofensivă. Chiar dacă se știe că particulele alimentare produc respirația urât mirositoare, postul poate produce și el același lucru. Producția de salivă este, de asemenea, redusă în timpul postului. Mestecatul și înghițirea ajută, de asemenea, la menținerea gurii curate.

20) Pacienții imobilizați la pat:

Pacienții imobilizați la pat suferă de respirație urât mirositoare din cauza stratului gros de pe limbă. aportul de apă este, de asemenea, limitat la acești pacienți. Regurgitarea alimentelor agravează starea. Deoarece aceștia vorbesc mai puțin, aerisirea în cavitatea bucală este redusă, ceea ce favorizează activarea bacteriilor anaerobe.

21) Boli ale stomacului și esofagului:

Eructația gazelor și a alimentelor produce un miros neplăcut. Anomaliile în funcționarea sfincterului inferior pot permite ca alimentele să regurgiteze în sus provocând respirația urât mirositoare. Respirația urât mirositoare este, de asemenea, frecventă în gastrită,ulcer gastric și cancer de stomac.

22) Bolile intestinale:

Respirația urât mirositoare este frecventă la pacienții care suferă de leziuni ulcerative ale intestinului, cum ar fi colita ulcerativă..Alte boli sunt sindromul de malabsorbție tuberculoza intestinală, peritonita ect.

23) Boli ale plămânilor:

Bolile pulmonare precum pneumonia, abcesul pulmonar, bronșita cronică, bronșiectazia, tuberculoza, cancerul pulmonar ect pot produce miros urât în timpul expirației.

24) Afecțiuni hepatice:

Bolile de ficat precum hepatita, ciroza,pot provoca respirație urât mirositoare. bolile vezicii biliare cu vărsături provoacă de asemenea miros neplăcut.

25) Pacienți psihiatrici:

Respirația urât mirositoare este frecventă la pacienții psihotici din cauza igienei precare,a obiceiurilor alimentare neregulate,a consumului mai mic de apă și ect.

26) Tulburarea de somatizare:

Aceasta este o tulburare psihiatrică caracterizată prin prezența unui simptom fizic care sugerează o boală medicală .Acești pacienți vin cu plângeri fizice precum durere,greață respirație dificilă,miros urât ect. Această afecțiune este diagnosticată după o examinare detaliată a pacientului cu toate investigațiile. întrucât este o tulburare psihiatrică, ea trebuie gestionată printr-o abordare psihologică.

[ PUNCTELE MENȚIONATE ÎN ACEST ARTICOL SUNT PENTRU INFORMAȚII GENERALE. ORICE PERSOANĂ CARE ARE RESPIRAȚIE URÂT MIROSITOARE TREBUIE SĂ CONSULTE UN MEDIC CALIFICAT ]

 

Leave a Comment