Vitamine

Vitaminele (combinația a două cuvinte: amine vitale) sunt substanțe organice complexe esențiale în cantități mici pentru metabolismul (nutriția) la majoritatea animalelor. Acestea se găsesc în cantități infime în alimente, în unele cazuri sunt produse de organism și sunt, de asemenea, produse sintetic. Corpul uman are nevoie de ele pentru a funcționa corect, astfel încât să putem crește și să ne dezvoltăm așa cum ar trebui. Deficitul lor duce la multe tulburări grave.

Vitaminele sunt împărțite în două grupe majore: “vitaminele liposolubile”, desemnate ca fiind vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K, și “vitaminele hidrosolubile”, care includ vitamina C și grupul de molecule denumit complexul de vitamine B. Fiecare dintre ele are un rol special în dezvoltarea organismului uman.
Vitamina A
Vitamina A, o vitamină liposolubilă, joacă un rol foarte important în vederea ochilor și ne ajută să vedem în lumină slabă și, de asemenea, pe timp de noapte. De asemenea, vitamina A este implicată în formarea și menținerea sănătății pielii, părului și membranelor mucoase. În plus, este necesară pentru creșterea corespunzătoare a oaselor, pentru dezvoltarea dinților, pentru reproducere și pentru dezvoltarea celulelor epiteliale (care căptușesc orice deschidere a corpului, de exemplu; nas, gât, plămâni, gură, stomac, intestine și tractul urinar).
Vitamina A poate fi găsită în ouă, lapte, morcovi, spanac, cartofi dulci, ulei de pește, ficat (de porc, miel, pui, curcan sau vită), unt, broccoli, caise, nectarine, pepene galben și legume sau fructe portocalii sau galbene.
Deficitul de vitamina A poate provoca două tulburări majore precum: orbirea nocturnă și uscarea pielii.

Vitamina B
Vitamina B în sine este un complex de diferite vitamine precum: – Vitamina B, care este un complex de vitamine: B1, B2, B6, B12, niacină, acid folic, biotină și acid pantotenic. Aceste vitamine B sunt foarte importante în activitatea metabolică și în facilitarea celulelor roșii din sânge (care transportă oxigenul în tot corpul). De asemenea, ele ajută organismul dumneavoastră să producă proteine și energie.

Sursele de vitamina B sunt fructele de mare din legume cu frunze verzi, fasolea, mazărea, citricele, cerealele integrale (cum ar fi grâul și ovăzul), carnea de pasăre, carnea, ouăle și produsele lactate (cum ar fi laptele și iaurtul). Unele bacterii din intestinul nostru gros prepară, de asemenea, un anumit tip de vitamine B.
Deficitul de vitamina B poate provoca boala “Beri Beri”, buze crăpate, slăbiciune musculară, malformații ale celulelor roșii din sânge, afectează creșterea normală și perturbă sistemul nervos.

Vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamină hidrosolubilă, antioxidantă, care este vitală pentru producerea colagenului, o proteină care dă structură oaselor, cartilajelor, mușchilor și vaselor de sânge. Este importantă pentru menținerea în bună formă a țesuturilor corpului, cum ar fi gingiile și mușchii, și ajută la vindecarea rapidă a rănilor. În plus, ajută la protejarea vitaminelor liposolubile A și E, precum și a acizilor grași împotriva oxidării.
Vitamina C poate fi găsită în citrice (precum lămâia și portocala), pepene galben, căpșuni, roșii, broccoli, varză și în alte fructe și legume proaspete.
Deficitul de vitamina C afectează sănătatea pielii; vindecarea slabă a rănilor și poate duce la o boală numită “Scorbut”, care provoacă sângerări la nivelul gingiilor, vânătăi ușoare, umflături de păr încolăcit pe brațe și picioare, dureri la nivelul articulațiilor, epuizare musculară și multe alte probleme.

Vitamina D
Vitamina D este o vitamină liposolubilă care reglează formarea oaselor și absorbția calciului și a fosforului din intestin. Ea ajută la controlul mișcării calciului între oase și sânge și invers. De această vitamină aveți nevoie pentru oase și dinți puternici. În plus, ea ajută organismul să absoarbă cantitatea de calciu de care are nevoie.

Vitamina D poate fi găsită în uleiul din ficat de pește, gălbenușurile de ou, lapte și alte produse lactate îmbogățite cu vitamina D. De asemenea, este produsă în corpul nostru în prezența luminii ultraviolete și a luminii solare.

Deficitul de vitamina D poate provoca oase slabe și picioare arcuite (la copii). Iar excesul acesteia poate provoca pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, greață, dureri de cap, depresie și depuneri de calciu în rinichi.

Vitamina E
Vitamina E, o vitamină solubilă în grăsimi, este esențială pentru inhibarea oxidării în țesuturile corpului, formarea globulelor roșii și, de asemenea, previne degradarea țesuturilor corpului. Ea întreține țesuturile corpului și protejează plămânii de deteriorarea acestora de către aerul poluat.
Această vitamină poate fi găsită în cereale integrale (cum ar fi grâul și ovăzul), germeni de grâu, legume cu frunze verzi, sardine, gălbenușuri de ou, nuci, pâine, cereale și semințe.
Deficitul acestei vitamine poate provoca multe boli precum cancerul, diabetul, bolile de inimă și boala Alzheimer.

Leave a Comment